Hank blogt

LIFESTYLE

Gebruik van satellieten die u misschien niet kent

Onze aarde heeft een losse keten van duizenden kunstmatige satellieten die er dag en nacht omheen rijden. Naarmate de technologie vordert, neemt het aantal satellieten toe, en omgekeerd ook het gebruik van satellieten. Enkele van de bekende toepassingen  van satellieten omvatten weersvoorspelling  en het mogelijk maken van GPS en directe communicatie wereldwijd.

Als je denkt wat we denken, wil je waarschijnlijk weten welke andere toepassingen van satellieten er mogelijk anders kunnen zijn dan ons de broodnodige mogelijkheden voor Netflix en chill te bieden. Maar wat als we je zouden vertellen dat er feiten zijn over satellieten die je niet kende? Dus gingen we een beetje op ontdekkingsreis, en hier zijn enkele spannende maar onbekende toepassingen van satellieten. 

Gebruik van satellieten in de visserijsector: bestrijding van verboden visserijactiviteiten

Een van de meest ongelooflijke dingen die we met satellieten kunnen doen, is huurlingen zijn en ongemelde en illegale visserij bestrijden. Elke seconde wordt 1800 pond vis uit het water geoogst. Dit vertaalt zich naar bijna $ 23,5 miljard per jaar. 

Catapult, een Britse satelliettoepassing in samenwerking met Pew Charitable Trusts, kan illegale vissersvaartuigen lokaliseren met behulp van satelliettoepassingen. Een van de toepassingen van satellieten zoals The Virtual Watch Room is het identificeren van de ID, details van visvergunning, naam, locatie en gedetailleerde geschiedenis van een verdacht schip. 

Met behulp van algoritmen worden waarschuwingen gemaakt op basis van typische vissnelheden, het bewegingspatroon van het schip, schepen die hun positie niet aangeven, twee schepen in de buurt van elkaar of het bereiken van een beperkt gebied zoals een zeereservaat. Vervolgens analyseren experts deze waarschuwingen en stellen ze de bijbehorende overheidsinstanties op de hoogte waar dat nodig is.

Identificeer bosbranden

Er zijn  verschillende soorten satellieten  die tot taak hebben specifieke taken uit te voeren. MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) is bijvoorbeeld ontworpen om elke maand wereldwijd brandende branden in kaart te brengen. De satelliet gebruikt een kleurensysteem om het aantal branden in een gebied van 1000 vierkante kilometer weer te geven. 

Rood duidt op één brand per dag; oranje geeft ongeveer vijf aan, geel rond 10 en wit wijst op maar liefst 100. Het gebruik van deze satelliet is essentieel voor het in kaart brengen, omdat het kan helpen bij het bestrijden of stoppen van branden of het patroon van natuurlijke cycli zoals bliksem, droogte, regenval en landbouwverbranding via menselijke activiteit.

Afbeelding van Pexels.com

Vind Sargassum in de oceaan

Als je het ons vraagt, is dit een van de meest ongewone toepassingen van satellieten die we zijn tegengekomen. Sargassum is een drijvende alg of zeewier gevonden op het strand in het Caribisch gebied of de Golf van Mexico. Deze alg speelt een vitale rol bij het in evenwicht brengen van het oceaanecosysteem. 

In de afgelopen jaren zijn de verdeling en hoeveelheid echter aanzienlijk veranderd. Toen enorme hoeveelheden van het onkruid werden ontdekt op de stranden van het oostelijke Caribisch gebied, gebruikten wetenschappers satellietdiensten om erachter te komen waar het vandaan kwam. 

Het gebruik van satellieten om Sargassum te volgen heeft wetenschappers geholpen bij het ontwikkelen van SEAS, Sargassum Early Advisory System, een app die waarschuwingen stuurt naar watersporters, vissers en toeristen wanneer de algen aan de kust verschijnen.

Monitor ontbossing

Zoals we al zeiden, zijn er verschillende toepassingen van satellieten. En GFW (Global Forest Watch) Commodities gebruikt satellieten om essentiële informatie door te geven over het reilen en zeilen in de bossen van de wereld. Het programma identificeert zowel legaal als illegaal kappen van bomen en branden en stuurt vervolgens waarschuwingen naar belanghebbenden van op bossen gebaseerde grondstoffen, zodat ze de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Een van de toepassingen van satellieten in dit gebied in de toekomst zou zijn om de aanleg van illegale infrastructuur en wegen te lokaliseren die zouden wijzen op ongeoorloofde commerciële activiteiten voordat bomen worden gekapt. 

Detecteer kunstmatig licht ‘s nachts

Er is een sensor op de NASA National Polar-orbiting Partnership (NOAA Suomi) satelliet die wetenschappers gebruiken om het aardoppervlak en de atmosfeer ‘s nachts te onderzoeken. De sensor heeft een dag-nachtband die zwakke signalen van gasfakkels, bosbranden, stadslichten, gereflecteerd maanlicht en aurora kan detecteren. De sensor kan ook licht detecteren van een schip dat op zee is. 

Dergelijk gebruik van satellieten maakt het mogelijk om gegevens te verzamelen over de omvang van de menselijke voetafdruk met betrekking tot kunstlicht. Het helpt ook om specifieke gebieden te identificeren waar energieverbruik en nachtverlichting een tandje lager kunnen worden gebracht. 

Wetenschappers gebruiken stadslichten om landelijke en stedelijke gebieden in kaart te brengen en voorstedelijke en stedelijke groei te volgen om stedelijke gevaren en energieverbruik te volgen, klimaatmodellen en stedelijke hitte-eilanden te bestuderen. Deze satelliet biedt meteorologen ook de mogelijkheid om nachtelijke weersverschijnselen te evalueren. 

Conclusie

Het is duidelijk dat satellieten zijn ontworpen om aan specifieke behoeften te voldoen. Dus de volgende keer dat je er een in de lucht ziet, probeer je dan voor te stellen waar het voor wordt gebruikt. Of, als je een probleem hebt om op te lossen, probeer dan uit te zoeken hoe je een satelliet zou gebruiken om het op te lossen. Laat het ons dan weten in de comments!

We hopen dat u genoten heeft van onze dekking van verschillende soorten en toepassingen van satellieten.

Uitgelichte foto door Pixabay van Pexels